WELD TECH EDUCATION

WELD TECH EDUCATION

Search This Blog

Tuesday, September 9, 2025

Chemistry MCQ:- Objective type question and answer

 Chemistry


1. The melting and boiling point of iconic solids are 
 
    a. High
    b. Low
    c. Very low
    d. Of intermediate range

Ans. (a)
2. The point at which the solid, liquid and gaseous form of substance co-exist is called its

    a. Boiling point
    b. Melting point
    c. Triple point
    d. Freezing point

Ans. (c)
3. Which of the following mixture?

    a. Gunpowder
    b. Iron sulphate
    c. Brass
    d. Dry ice

Ans. (a)
4. Which of the following is the hardest element?

    a. Copper
    b. Diamond
    c. Iron
    d. Silicon

Ans. (b)
5. Which one of the following is a physical change?

    a. Burning of coal
    b. Burning of wood
    c. Heating of platinum crucible
    d. Heating of potassium chlorate

Ans. (c)
6. Which of the following is in a liquid state at normal room temperature?

    a. Sodium 
    b. Radium
    c. Gallium
    d. Silicon

Ans.(c)
7. Alloy steel containing chromium, to resist rusting, is known as

    a. Wrought iron
    b. Cast iron 
    c. Hard steel
    d. Stainless steel

Ans.(d)
8. The melting point of copper is

    a. 1083°C
    b. 732°C
    c. 327°C
    d. 1835°C

Ans.(a)
9. Which of the following is always found in a free state in nature?

    a. Gold 
    b. Silver 
    c. Sodium
    d. Copper

Ans.(a)
10. Which of the following is not a compound of calcium?

    a. Gypsum
    b. Marble
    c. Chalk
    d. Molybdenum

Ans.( d)
11.The atomic weight of uranium is

    a. 237
    b. 238
    c. 226
    d. 242

Ans.(b)
12. The most important ore aluminium is 

    a. Bauxite
    b. Magnetite
    c. Haematite
    d. Monazite

Ans.(a)
13. The most malleable metal is

    a. Platinum
    b. Silver
    c. Iron
    d. Gold

Ans. (d)
14. Which among the following is not a noble gas?

    a. Argon 
    b. Radon
    c. Neon
    d. Bromine

Ans.(d)
15. According to Einstein's mass-energy relation 

    a. E = m2c
    b. E = mc
    c. E = mc2
    d. E = vmc

Ans.(c)
16. The chemical name of vitamin C is

    a. Citric acid
    b. Ascorbic acid
    c. Oxalic acid
    d. Nitric acid

Ans. ( b)
17. The hardest form of carbon is

    a. Coke 
    b. Graphite
    c. Diamond
    d. Charcoal

Ans. (c)
18. Diamond is the form of carbon that is

    a. Crystalline
    b. Amorphous
    c. Chemical
    d. Alkaline

Ans.( a)
19. Lime water contains

    a. sodium hydroxide
    b. calcium hydroxide
    c. sodium carbonate
    d. calcium chloride

Ans. (b)
20. The boiling point of water, on the Kelvin scale of temperature is - K

    a. 100
    b. 273
    c. 373
    d. 212

Ans. (c)

No comments:

Post a Comment